ШАХМАТНАТА ИГРА – МЪДРОСТ И КУЛТУРА (Chess game – Wisdom and Culture – 95 yrs old active chess player)

Levon Ovanezov - chess

Най-древната игра – шахът – датира повече от 1500 години. Има много легенди за неговото възникване както и за шахматната игра – дали е изкуство, математика, логика, психология и т.н. Аз бих споделил с ползващите тази игра, че тя е преди всичко съвкупност от материални и духовни ценности от неговото създаване досега и ще продължава и в бъдещето.

Ето някои предимства на шахматната игра:

 • Тя е великолепен начин за развитие на въображението, за проява на научност и творчество. При нея важна роля играят два фактора – интуиция и логическа мисъл.
 • На шахматната игра са присъщи: експеримента, откритието, творческият процес и план за постигане на стратегическата цел МАТ.
 • Няма друг спорт, който да изисква продължително време концентриране на внимание, аналитичност и бързо приключване.
 • Укрепва вярата в собствените сили, помага за психологическото общуване с хората.
 • Възпитава емоционална устойчивост, учи на математически изчисления.
 • Изисква бързи рефлекси и активно участие на сетивните органи на шахматиста.
 • Налага оценяване не само на съществуващата позиция на дъската, но и ходове (да се мисли и за много дни, месеци години напред).

Krasiv Um

Неслучайно в много страни шахматната игра се е превърнала в учебен предмет в училищата. Заслужава внимание международният проект за развитие на шахмата в училище, разработен от специалисти, учени и педагози от Русия, САЩ и Англия. Неговата основна цел е да повишат културата на подрастващото поколение, за предотвратяване на негативните страни и борбата преди всичко с наркоманията и престъпността. В тази насока има изказвания, поместени в печата, от много световни шампиони като Роберт Фишер, Гари Каспаров, Веселин Топалов и много други.

От няколко десетилетия шахматът в училище се прилага в много страни и по места – Монреал, Кейптаун, Амстердам и т.н. Любопитен е експериментът, който се провежда едновременно в две училища едно до друго по местонахождение във Венецуела. Съставът на учащи, социалната среда, икономическото развитие на района са еднакви. В експерименталното училище започва да се преподава шахмат като учебен предмет. Резултатите са поразителни. Средното ниво на развитие на учениците, изучаващи шахмат, значително нараства, повишава се успеваемостта, дисциплината, културното им поведение. Подобрява се функционирането на редица психически познавателни процеси. В Харвардския университет се провежда подобен експеримент, който потвърждава резултатите, получени във Венецуела.

Важно културно и хуманитарно качество на шахмата е, че възпитава в умение да се уважава мнението и идеите на партньора. Шахматът в игрова форма е леснодостъпен и моделира много добре борбата между два интелекта. Шахматната игра като мъдрост и култура е призната за културно съкровище на съвременния цивилизован свят. Шахматът съдържа обективни, неконюнктурни, неподатливи на политически и дискриминационни ограничения критерии за истина и справедливост.

За доказано продуктивни се смятат връзките на шахмата с философията, кибернетиката, психологията, математиката, информатиката, педагогиката, изкуството, евристиката и др.

Огромна е ролята на шахматната игра за ефективната организация на умствения труд, както и за по-пълноценния отдих на централната нервна система. Един от състезателите на нашия шахматен дом Стоян Величков казва: „Когато играя шах чувствам, че се намирам в един друг свят на спокойствие и мир. Аз играя шах за здраво и хармонично тяло.”

БФШ е направила многократни предложения до Президента, до Министерството на образованието и други институти, но засега не е въведен шахът като редовен учебен предмет в училищата. Има организирано в някои училища както във Варна, така и в други градове в страната факултативно предаване като експеримент. В Турция, Азербайджан, Армения и други страни шахматът е въведен като задължителен учебен предмет до трети клас. В Ереван има Академия на шахмата. През настоящата година се поставят основите на Световната академия на шахмата на една територия.

 

Шахматната богиня и покровителка на древната игра Каиса е спомената за първи път в поемата на Марко Джироламо Вида “Scacchia Ludis”, публикувана през 1527 г. В нея се разказва за игра на шах между боговете Аполо и Меркури. Името Каиса по-късно се появява и през 1763 г. в латинска поема от английския поет сър Уилям Джоунс. В нея поетът описва как Марс, богът на войната, е заслепен от красотата на нимфа, наречена Каиса. Тя обаче не отвръща на неговите чувства. Марс не приема отхвърлянето и търси помощта на Еуфрон, бог на спорта и игрите. Еуфрон създава играта шахмат и я подарява на Марс, за да спечели с нея благоволението на прекрасната нимфа. Марс научава Каиса да играе шах и така спечелва любовта й. От своя страна Каиса печели слава чрез всички шахматисти по света, които обичат и играят тази мъдра игра., тяхната муза е богиня. Пленници на Каиса са почитателите на шахматната игра, които остават верни на своята муза през целия си живот. За шахматистите Каиса е покровителка, източник на вдъхновение и късмет. „Каиса беше с мен в тази партия шах” – често казват победителите.

Левон Ованезов Минасян

 

Advertisements

6 thoughts on “ШАХМАТНАТА ИГРА – МЪДРОСТ И КУЛТУРА (Chess game – Wisdom and Culture – 95 yrs old active chess player)

 1. Вдъхновяващо!Изпълнено с мъдрост, и завладяващо нашето съзнание.
  Истинска превилегия е че бях поканена на церемонията на връчването на награда “Човек с добро сърце”,легендата Левон Ованезов.
  Неговият кураж ,висок дух,всеотдайност са най-достойния пример за подражание за подрастващото поколение.
  Искам да стана негова последователка в шаха,това е новата ми цел.
  Адмирации за Красивия ум.

  Liked by 1 person

  1. Благодаря ви,че прочетохте блога.Искрени благодарности за описаното от вас вълнение и вдъхновение.Гордея се с моя прекрасен баща!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s